Menu Sluiten

Combineer jouw fysieke winkel met een online webshop

Het jaar 2020 was naast de Corona-pandemie hét jaar van online shoppen en webwinkels. Zo werden er 47% meer webwinkels geopend en steeg de online omzet met maar liefst 55% ten opzichte van 2019. Deze nieuwe vorm van winkelen is razend populair en het is zonde om hier als ondernemer niet in te stappen. Maar hoe combineer je nu een fysieke winkel met een webshop?

Dé perfecte combinatie

“Een webshop? Dat is toch niks voor mij!”, is wat veel retail-ondernemers opperen. De liefde voor een fysieke winkel zal ook nooit voorbijgaan als het aan ons ligt, maar een webshop is een geweldige toevoeging. Je bereikt een groter publiek, zowel op lokaal als nationaal niveau. Zo biedt een webshop je de kans om je assortiment onder de aandacht te brengen bij mensen die verder weg wonen of normaal gesproken niet snel in een fysieke winkel komen. Daarbij is een webshop 24/7 beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding!

Fysiek en online vullen elkaar perfect aan. Veel consumenten bekijken in eerste instantie vaak de website om informatie te verzamelen en om het assortiment te bekijken. Daarna kan de keuze worden gemaakt om het product te bestellen of om fysiek af te nemen in de winkel. Een webshop kan dus figuurlijk de deur openen voor jouw fysieke winkel, maar ook andersom.

Successtory!
Wij hebben al meerdere succesvolle verhalen voorbij zien komen van ondernemers die hun fysieke onderneming uitbreidde met een webshop. Zo startte Sonia Bloemendecoratie aan het begin van 2020 een webshop waar haar klanten op een makkelijke manier een passend boeket kunnen bestellen. Een echte succesvolle toevoeging aan de bloemenzaak van Sonia. Een groot deel van haar klanten blijft fysiek winkelen, maar gebruikt de website als er vooraf iets besteld moet worden of als de winkel dicht is. De website is toegankelijk, onderhoudsarm en ziet er schitterend uit!

Ready, Set, Go!

Nu we je helemaal hebben lekker gemaakt over het opzetten van die online webshop, is het tijd om er ook echt aan te beginnen. Maar hoe ga je aan de slag!

  • Als eerst is het belangrijk om te beslissen of je het zelf gaat aanpakken of de taken uitbesteedt aan bijvoorbeeld een marketingbureau. Er zijn veel platformen waar je op een makkelijke manier zelf een website kunt maken, maar een webshop is toch echt een stapje verder. Weeg af voor jezelf of je hier tijd en energie voor hebt of dat je dit door een ander laat doen.
  • Bedenk onder welke domeinnaam de website moet komen te vallen. Het is verstandig om de domeinnaam gelijk te houden aan de naam van je winkel. Zo wordt de website sneller herkend. Is deze al bezet? Zoek dan een alternatief wat in de buurt komt.
  • Bepaal wat de functionaliteiten van de website moeten zijn. Wil je de bezoeker informeren en overtuigen om jouw product te kopen door middel van mooie foto’s en video’s? Of kies jij ervoor om een webshop te lanceren waar mensen functioneel producten kunnen bestellen zonder te veel poespas.
  • Zet voor jezelf op een rijtje hoe je het voorraadbeheer, de verzending en financiën gaat toepassen. Dit kan vaak makkelijk met een stukje software in de website of handmatig.
  • Vullen maar! Voeg product omschrijvingen, afbeeldingen en niet te vergeten, de producten toe. Zorg dat alles tiptop in orde is en publiceer je website!

3 tips voor een succesvolle start!

  1. Het is belangrijk om goed gevonden te worden. Zorg ervoor dat de website goed in elkaar zit en werk aan de SEO. Heb je hier hulp bij nodig? Pak gerust de telefoon en neem contact met ons op!
  2. De website moet goed te lezen zijn op alle schermen, dus op telefoons, tablets en computers. Zo kan de webwinkel probleemloos worden bezocht en zo heeft de bezoeker een positieve ervaring.
  3. Match jouw website met de social media kanalen van de winkel. Zo creëer je meer bezoekers en kunnen potentiële klanten de website makkelijk vinden.

Het opzetten van een webshop is voor velen een enorme uitdaging. Het is iets wat je niet zomaar even doet. Maar toch kan het een waardevolle toevoeging zijn aan je onderneming, zonder dat er te veel werk in zit.

Hebben we jou nu kunnen overtuigen om je eigen webshop te openen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je aan een vliegende start om zo snel mogelijk online te zijn!