Na het kiezen van een treffende bedrijfsnaam is het zaak om een passend logo te (laten) creëren. Dit klinkt zo simpel als het zou moeten zijn. Maar welke vorm kies je voor je logo, waarom kies je voor bepaalde kleuren, wat moet je logo uitstralen, hoe kan ik dit doorvertalen naar de rest van mijn bedrijfsidentiteit en welke onderdelen moet mijn logo bevatten? Dit zijn vragen die wij onszelf en onze klanten altijd stellen.
Om een antwoord te geven op de bovengenoemde zaken is het zaak dat we wel weten waaruit de basics van een logo’s bestaan.
Een logo kan opgebouwd zijn uit drie onderdelen. Tekst, beeld en een slogan of pay-off. Een logo met alleen beeld wordt ook wel een beeldmerk genoemd, een logo met alleen tekst een woordmerk. Snelle visuele herkenning van het woordmerk of beeldmerk (of een combinatie hiervan) is in deze tijden noodzakelijk. Een slogan of pay-off verduidelijkt de bedrijfsactiviteit, geeft de missie of visie weer of is een kreet die extra herkenbaarheid biedt aan jouw organisatie.
Nu we de basics op een rijtje hebben bieden we je hieronder graag een aantal handige tips, trucs en tools om sterk herkenbaar logo te komen.
1. Oh Sheet!
Waar alle beste ideeën geschreven worden op de achterkant van een bierviltje start de creatie van een logo voor ons altijd met een groot wit vel. Hier schrijven wij in het midden de bedrijfsnaam. Vervolgens schrijven we rondom de bedrijfsnaam alles wat in ons opkomt, en als we zeggen alles, dan bedoelen we ook alles. Van slechte woordgrappen tot vergezochte creatieve ingevingen.. niets is te gek en alles mag. Het is de namelijk de bedoeling dat we een schitterend onoverzichtelijk geheel gaan vormen vol termen en kreten welke terug te verbinden zijn aan de gekozen bedrijfsnaam. We schrijven op het vel tot slot de doelgroep, eventuele producten of diensten, vorm van benadering (bijvoorbeeld online of via de telefoon) en diverse kenmerken van de organisatie op.
Is het je gelukt om een vel vol wilde ideeën, termen en richtingen te vullen? Mooi, dan is het nu zaak om door te gaan naar stap 2. Mocht je hulp behoeven bij het ontwikkelen van een logo? Trek hier aan de bel!
2. Convergeren kun je leren
We hebben nu een vel vol wilde ideeën maar hoe buigen we deze wirwar vol informatie om tot concrete uit te werken richtingen?
2.1 Verbind alle woorden en zinnen die bij elkaar passen of die jouw bedrijf het beste omschrijven en zet deze met een werktitel overzichtelijk in rijtjes naast elkaar (je mag alle woorden en zinnen natuurlijk gewoon dubbel gebruiken).
* Kom je er niet uit? Zoek dan eerst de zinnen en woorden uit die je absoluut niet vind passen of bij nader inzien toch niet representatief genoeg zijn voor jouw bedrijf, hierdoor houd je een woordweb van eventuele richtingen over.
2.2 Je hebt nu een overzichtelijke lijst van rijtjes met een toegekende werktitel. Dan is het nu zaak om deze werktitels vervolgens ook weer onder elkaar in 1 overzichtelijk rijtje te plaatsen. Dit zijn namelijk stuk voor stuk richtingen die gebruikt kunnen worden als startpunt voor het uiteindelijke beeldmerk. Zitten er woorden in die je samen kunt voegen, doe dit dan vooral, dit bespaart werk.
3. Carte Blanche
We pakken een nieuw wit vel en starten met tekenen, niet zomaar tekenen maar we tekenen gericht vormen die aansluiten op de gekozen werktitels. Hierbij is net als bij het eerste onderdeel niets fout en alles mag. Wij tekenen zelf gemiddeld 10/15 verschillende geschetste concepten van beeldmerken. Vervolgens kiezen wij uit deze concept beeldmerken een aantal favorieten welke wij strakker gaat zetten. Wij baseren de keuze voor een concept wat we verder willen uitwerken op deze vijf onderdelen:
1 Past het bij het merk (de doelgroep en de merkwaarden)
2 Is het herkenbaar, gemakkelijk na te tekenen
3 Is het ontwerp uniek?
4 Is het design tijdloos (ook sterk in zwart/wit)
5 Is er ruimte voor verschillende variaties (groot/klein en op verschillende manieren uit te werken)
Wanneer het logo aan de vijf bovengenoemde facetten voldoet nemen wij het mee in de presentatie naar de klant. De beeldmerken die ons het meest overtuigen van het juiste gevoel werken wij vervolgens nog strakker in vectoren in verschillende versies en uitingen uit.
4. Presenteer je logo
Of je nu zelf aan de slag bent gegaan of dit door een van onze designers hebt laat maken, uiteindelijk gaat het om het beste resultaat. Het beste resultaat wordt volgens ons behaald wanneer er constructieve feedback gegeven wordt op de ontwikkelde concepten. Vanuit daar ga je nogmaals terug naar de tekentafel om alles voor te bereiden voor de laatste stap, implementatie. Stap vier is misschien wel het spannendste onderdeel van het totaalproces, je hebt namelijk uren gezwoegd op verschillende designs en nu mag je het delen met de wereld die het proces niet zo intensief beleefd hebben als jij. Een gratis tip van ons: Toon je proces. Neem de mensen die het logo of de verschillende concepten te zien krijgen mee in jouw keuzes en afwegingen en imponeer en overtuig ze hierdoor van de kracht van jouw ontwerp. Heb je ze omver geblazen met je designwerk? Dan komen we aan tot het implementeren van het logo.
4. Het implementeren van je logo in de huisstijl
Misschien wel de gaafste stap van alle onderdelen! Tijdens deze stap zie je namelijk jouw logo gebruikt worden op verschillende huisstijl uitingen als visitekaartjes, e-mailhandtekeningen, autobestickeringen en ga zo nog maar even door. Mocht je vragen hebben met betrekking tot verschillende uitingen en hoe je dit in godsnaam voor elkaar krijgt? No worries, we staan voor je klaar!
Heb je bovenstaande stappen doorlopen en ben je zelf al een heel stuk gekomen? Chapeau! Was je enkel op zoek naar handige tips en tricks voor de voorbereiding en ben je nu van plan het geheel uit handen te geven? Wij gaan samen met jou voor het hoogst haalbare resultaat!
Nog vragen over logo’s, kom je er zelf niet helemaal uit of heb je besloten ons aan het werk te zetten? Neem dan vooral contact op met Stijn, hij vertelt je graag meer over branding!